середу, 9 листопада 2011 р.

Навіщо планувати? Частина 1

Я створюю продукт, що підпадає під категорію "Інструменти планування". Зрозуміло, що цілком закономірним буде спроба відповісти на питання - а навіщо взагалі планувати? Що це дає людям?  

Як я це зазвичай роблю?

Я періодично щось планую. Складаю списки продуктів у магазин, думаю, чим і коли доїхати до роботи, як провести вихідні, коли сплатити внесок по кредиту або відкласти гроші на щось.

Іноді, я виявляю, що всі справи зроблено, або просто відкладаю щось подалі аби розслабитися перед телевізором або погуляти з близькими людьми. А може й навпаки - справ буває настільки багато, що опускаюсься руки усі їх розгрібати. Щось вимагають шеф, клієнти, родина, а ще прибрати треба, зателефонувати батькам і, здаеться, ще щось? Не пам'ятаю, стільки справ...

Зазвичай, я вирішую це так - складаю списки справ, можу щось відмітити у телефоні, або навіть скористатись органайзером і розписати день по хвилинам. Все для того, щоб виконати, нарешті, усі справи. А справ усе більше і більше і з`являються вони швидше ніж виконуються.

Саме усвідомлення того, що всі справи не переробиш, наштовхнуло мене на вивчення літератури з таймменеджменту. Існує безліч методів керування часом, та є дещо, у чому збігаються абсолютно усі автори. Це - важливість мети.

Мета

Якщо вірити Вікіпедії, то план визначається як "набір інструкцій для досягнення певної мети". А ось про мету я зазвичай забуваю. Обговорюючи цю проблему зі знайомими з`ясував, що це властиво не лише мені. І це зрозуміло, адже це так просто - виконувати справи, не  задумаючись над іх змістом і впливом на себе і оточуючих. Завжди зайнятий, завжди купа справ, а значить -  корисний, важливий. І не треба зайвий раз думати, аналізувати, адже є купа справ і треба їх виконати, думати нема часу. Рутина засмоктює мене і людей набагато розумніших та кмітливіших за мене. І робить це непомітно, підступно. Чи не схожі ви в цьму чимось на мене? Що ви робили сьогодні? Навіщо? Чи усвідомлювали, чого хочете досягти? Чи досягли, чого хотіли? Чому?

Навіщо? Це - головне питання, що допомогає усвідомити свої мотиви, зрозуміти себе. У одному з перекладів "Дао Де Дзин" написано, що "завжди перемагає більш свідома сила", а насколо усвідомлення себе, своїх дій побудована ціла світова релігія. Це я про перебування "тут і зараз".

Отже, планувати треба для того, що досягти певноі мети. Без мети усі плани перетворюються, у кращому випадку, на нікому не потрібне сміття, у гіршому - на рутину та  біганину, що веде до постійного стресу та знесилення.

Що дає мета?

Першим позитивним результатом створення мети є спроможнісь через деякий час відповісти на питання - це дійсно те, чого ми хочемо, чи ні? Коли у нас є орієнтир, коли ми знаємо, чого хочемо, усвідомлюємо, що з цього будемо мати, розуміємо, як це вплине на людей, ми більше не безвільні люди, яких кидає доля від однієї події до іншої. Ми завжди знаємо, наближаємося ми до мети чи віддаляємося від неї. Ми створюємо своє життся, впливаємо на цей світ. А якщо нас мета не надихає, то ми завжди можемо змінити мету, на більш якісну.

А ще, ми просто астрономічно збільшуємо свої шанси на досягнення мети, колі її, цю мету усвідомнюємо в усіх деталях. Ніхто точно не знає, як це працює, є декілька релігійних та психологічних теорій, не будемо про них. Але факт є фактом - чим детальніше, в усіх фарбах ми усвідомлюємо, чого хочемо, тим швидше цього досягаємо. Ми усуваємо усі "білі плями", що можуть збити нас зі шляху. Практики НЛП навіть відтворюють запахи, звуки, внутрішній стан, коли ставлять собі мету. За тим же принципом побудована візуалізація, про яку багато хто знає з фільму "Секрет".

З метою набагато легше відділити корисні справи від порожньої біганини. Набагато легше сказати тверде "Ні" справам, які вам нічого, по суті не дають. Набагато легше присвятити свій час якійсь одній справі, що у рази збільшить продуктивнісь. Чим відрізняються усі успішні люди? Кожен успішний по різному. Хтось заробив, хтось вкрав, хтось експлаутував інших, хтось винайшов корисну річ або став віртуозом своєї справи. Об`єднує одне - всі мають мету і працюють заради її досягнення. Саме від якості мети та плану, а не від зв'язків та грошей, залежить успіх.

Висновок

Отже, мета - це головний, вирішальний фактор у плануванні. Плануємо ми лише для досягнення мети і ні для чого іншого. І тільки діючи згідно своєї мети можливо скласти план, чогось досягти та не загубитись у поточних справах. Це наша можливість створити майбутнє таким, як нам треба!

6 коментарів:

  1. Написано цікаво, послідовно та логічно, відчувається рука програміста, а от наскільки практичним це буде для вимірних величин? Витрати вже відбилися для автора? Продукт, це програмка типу електронного органайзера? Взагалі самого цікавить подібна тематика...вважаю її корисною.

    ВідповістиВидалити
  2. Дуже дякую.
    Наскільки практичним це буде як раз перевіряю. На березень планую вийти у нуль. Розвиток продукту буду висвітлювати у цьому блозі.
    Продукт - це не звичайний органайзер, це шлях до мрії. Концепцію планую також опублікувати трошки пізніше - після того, як зберу перші відгуки по продукту та відкорегую напрямок розвитку.
    Загалом, хочу пройти повний цикл від ідеі та розробки програмного забезпечення до просування та продажу. Для початку, це буде малофункціональна та максимально спрощена програма.
    Якщо зацікавались, буду тримати вас у курсі. Для мене надзвичайно важливі відгуки.

    ВідповістиВидалити
  3. Та чесно кажучи цікаво...просто сам колись над таким задумувався, але далі роздумів та теоретизації ця справа поки не зайшла (маю на уваці бізнес в інтернеті), мабуть занадто воно все абстрактно було, чи то просто бракувало натхнення для реалізації, та результат від цього не міняється))) На разі бажаю успіхів і втілення отої мрії...до речі, звідки будете, якщо не секрет?

    ВідповістиВидалити
  4. Як там просувається розвиток проекту? Щось давно нічого нового не було((

    ВідповістиВидалити
  5. Як завжди, хочеться більше ніж є наразі можливостей. Про останні новини напишу на цьому тиждні.

    ВідповістиВидалити